Waasmunster – minimalistische betonwoning. Als uitgangsbasis starten we met te kijken naar de omgeving. Hierbij valt de bijzondere ligging van het perceel op dat bereikbaar is via een private weg en zo achter de tuinen van de op de straat georiënteerde woningen grenst. Daarnaast krijg je op het perceel ook een onbelemmerd zicht in de diepte achter de bestaande tuinen. Aan de rechter zijde is er dan weer inkijk van de dieper gelegen bestaande woning. Al deze elementen vormen samen met de wensen van de opdrachtgevers de basis van het ontwerp.Om geen overlast te betekenen naar de tuinen van de straatgeoriënteerde woningen wordt de volledige linker zijgevel gesloten ontworpen. Deze afscherming loopt zelfs door tot in het overdekte terras waardoor er onmogelijk inkijk kan ontstaan naar deze woningen. Om het onbelemmerde zicht naar de tuin te kaderen krijgt de achtergevel een panoramisch raam waarbij de profielen volledig in de constructie worden verzonken. Hierdoor vervaagt de grens tussen binnen en buiten. Door het plafond en de vloer naar buiten te laten doorlopen wordt dit effect bijkomend versterkt. Het overdekte terras dat zo ontstaat beperkt tevens de kans op oververhitting in de zomer. Om het rechtstreekse zonlicht in de woning niet volledig weg te nemen krijgt het plafond van het overdekte terras een cirkelvormige uitsparing die een lichtvlek in de betonwoning brengt.
De luifel loopt door langs de rechter zijgevel van de woning woordoor een overdekte inkomzone ontstaat. Om de inkijk naar de rechter buur te beperken wordt een strategisch gepositioneerde kastenwand geïntroduceerd. Deze loopt eveneens van binnen naar buiten door om de grens verder te laten vervagen. De overdekte inkom vormt één geheel met een overdekte patio die plaats biedt aan de wagen van het gezin. Ook hier werd een cirkelvormige snede uit het dak gehaald om meer licht in de woning te brengen.
Langs de straatzijde is de carport visueel afgeschermd met een houten lamellenwand. Ook deze zorgt ervoor dat er nog voldoende licht in de achterliggende slaapkamer geraakt. Om de carport op te laten gaan in de tuinaanleg werd een boom aangeplant waardoor de woning verticaal wordt open getrokken en er interessante perspectieven ontstaan. De verdieping wordt bewust zeer beperkt gehouden om de schaal van de betonwoning te beperken en de inpasbaarheid zijn omgeving te verzekeren. In eerste instantie bevat de verdieping slechts één kinderkamer, dewelke eveneens een zicht krijgt naar de tuin en het achterliggende groen. Deze kamer kan indien gewenst op termijn in 2 kinderkamers opgedeeld worden door plaatsing van een kast of tussenwand. De kinderslaapkamers krijgen een eigen buitenruimte op het dak van de carport.
Het plan van de woning is als dusdanig opgevat dat het alle wensen van de opdrachtgevers weerspiegelt. Ondanks het beperkte volume van de woning voelt ze toch open en ruim aan. Dit wordt gerealiseerd door een open interieurontwerp te hanteren waarbij alle ruimtes gedefinieerd worden door de strategische plaatsing van 2 kastenvolumes. De overige wanden zijn de glazen of betonnen gevels van de woning, waardoor het intern volume van de woning in elke ruimte zichtbaar is. De ruimte wordt bijkomend open getrokken door de grens tussen binnen- en buitenruimte te laten vervagen. De begane grond herbergt de leefruimte en de master bedroom welke in elkaar overvloeien. Op de verdieping worden de kinderslaapkamers gerealiseerd. Deze hebben een eigen sanitaire ruimte en buitenruimte.
De materialen die het buitenaanzicht van deze betonwoning bepalen lopen ook door in het interieur van de woning. Dit om het concept van het opengetrokken plan te behouden. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met eerlijke en warme natuurlijke materialen zoals beton en hout. In de detaillering gaat er extra aandacht naar de voegverdeling in deze materialen en de uitlijning van het geheel zodat een harmonieus en rustig beeld ontstaat.
foto’s Evenbeeld.be en Kaatje Verschoren